klicka på bilderna för att se större  

RECYCLING

Det finns flera ingångar till detta projekt – denna utställning. Teckning, recycling och platsen. Jag har i samband med kursen ”Sketchland” för Olav Westphalen, på Konsthögskolan i Umeå, gjort en efterlängtat återvändning till teckningen som uttrycksmedel.

Utställningen består av tre delar där recycling är ett tema.
Jag har läst och tycker om Lars Noréns ”En dramatikers dagbok 2005 – 2012”. Boken beskriver självklara vardagsgöromål blandat med stora filosofiska och existentiella frågor.
Jag har använt boken som min egen bilddagbok, skissat direkt på sidornas text. Bokens text, bokens verklighet och mina skisser skapar tillsammans, en ny verklighet. Det direkta arbetssättet har förstås inneburit en del misslyckande, som det är fritt fram för åskådaren att ta del av. I boken finns ca 300 skisser i mycket varierande tekniker

Ett annat recyclings projekt är fem collage i starka färgar, där jag har jobbat med pappersdockkläder ritade med stor frenesi av mig själv för ca 60 år sedan. En form för återanvänding av minnen, som ge resterna av ett liv mening. Svetlana Aleksijevitj har uttryckt det så här: ”Minnen är bara nerskräpat liv om de inte ordnas upp av en konstnärs hand”

Från mitt långa liv som arkitekt hade jag kvar en rulle ritfilm (genomskinlig plast), som man inte längre använder i yrket. På ömse sidor av ritfilmen har jag tecknat med kol. Jag har tecknat former, klabbar, stockar, stubbar, furor, svampar, som har sitt ursprung på platsen, min plats. Bilderna kan läsas från båda hållen, vilket ger en sorts resonans, på samma sätt som texten fungerar för bilderna i dagboken.

© Jette Andersen